Szeretettel köszöntelek a Mozdulat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mozdulat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mozdulat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mozdulat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mozdulat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mozdulat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Mozdulat Klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Mozdulat Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Az egészséges életmód azt is jelenti, hogy részben, vagy teljesen tartózkodunk a finomított cukroktól. Nem is beszélve a cukorbetegekről, akik sajnos egy életre el kell, hogy búcsúzzanak a természetes édesítőktől. De mi van, ha ránk tör az édes utáni vágy? Vagy bűnbe esünk, vagy a mesterséges édesítők felé fordulunk.
Ezek az anyagok két csoportba sorolhatók, mesterséges és intenzív mesterséges csoportba.
Mesterséges: fogyókúra és cukorbetegség esetében alkalmazzák. Mesterséges édesítő a laktit, mannit, xilit és szorbit. Hátrányuk, hogy csak nagyon kis mennyiségben használhatók, napi 20-30 g felett már puffadást, hasmenést, hasfájást okozhat. A hagyományos répacukorhoz hasonlítva édesítőképessége 0,4 és 1 között mozog, előállítása igen drága, ezért csak kevés élelmiszerhez, pl rágókhoz használják.
Intenzív mesterséges: Energiát nem nyerünk belőlük. Legnépszerűbb fajtája a szacharin, a répacukornál 550-szer édesebb ízű. Általánosan elmondható, hogy a mesterséges édesítők nem alkalmasak a főzésre, hőkezelésre, mert kellemetlen, fémes mellékíz marad utánuk. Ide tartozik a ciklamát, ami 30-szor édesebb a cukornál. Talán ez a legalkalmasabb a főzésre és befőzésre, mert hőstabil vegyület.
Legnépszerűbb az aszpartám, amit már az 1950-es évek óta használnak. Népszerűsége töretlen és egyre nagyobb, milliók választják cukor helyett. 180-szor édesebb a cukornál, kalóriatartalma is igen alacsony, csupán 4 kalória van egy grammban. Nemrég futótűzként terjedt a hír, hogy az aszpartam hosszú távon rákkeltő hatású. Vajon a kutatások mit mutatnak?
Az európai élelmiszerbiztonsági hatóság és az amerikai élelmiszer- és gyógyszerügyi hatóság együttes erővel biztosan megállapította, hogy az aszpartam hétköznapi fogyasztás esetén jóval az egészségügyi határérték alatt marad, amennyiben naponta nem fogyasztunk többet, mint 40 és 50 mg/kg közti mennyiséget. Tehát egy hetven kilós ember napi 2800 miligrammot fogyaszthat. (2 szem édesítő csupán 36 mg-ot tartalmaz!)
Ennél több aszpartam bevitele túladagoláshoz vezet, megváltoztathatja a vérplazma minőségét és képességeit is. A mérgezés tehát lehetséges, de ez rendkívül nagy mennyiség bevitelét jelentené.
A rákkeltő hatásra vonatkozóan a kutatók megállapították, nem mutatható ki összefüggés az aszpartam fogyasztása és a daganatok kialakulása közt. Sőt, az idegrendszerre és teljesítőképességre sem gyakorol semmilyen negatív hatást.
Tehát csak nyugodtan fogyasszuk, hiszen megvéd minket a gonosz cukortól és a kísértésektől :)
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó hírek:
Keresztesvirágzatú növényekből, amellyel sikeresen megelőzhetjük vagy kezelhetjük egyes daganatos és egyéb megbetegedéseket